sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Lauantaina oli ensimmäinen matkapäivä

Yö Sleep in Heavenissa sujui hyvin. Aamiaisen jälkeen lähdettiin Mustaan Timanttiin (The Royal Library), jossa tavattiin kaikki matkalle lähtijät. Saimme hienot keltaiset turvaliivit, rintanappeja ynnä muuta rekvisiittaa. Liikkeelle pääsimme puoli yhden aikaan. Ilma oli puolipilvinen ja aika tuulinen. Tanska on pyöräilijöiden ihannemaa monin tavoin: on hyvät pyörätiet eikä ole mäkiä juuri lainkaan. Mutta vastineeksi täällä ilmeisesti tuulee aika usein. Ja tuuli on tietenkin vastaista.
Jo tunnin ajon jälkeen pidimme pienen välipalatauon, jolloin saimme eilisestä juhlasta jääneitä ruokia. Ne maistuivat edelleen erinomaisilta. Vauhti oli aika mukava sen jälkeen, kun pääsimme kaupungin keskustasta eteenpäin. Kuljimme peltojen halki ja pieniä metsäteitä myöten. Välillä pyöräletka venyi aika haitariksi, mutta enimmäkseen säilyi näköyhteys kaikkiin. Parin tunnin kuluttua tapasimme tanskalaisen kirjastonhoitajan, joka johdatti meidät Greven kirjastoon. Grevessä asuu noin 47 000 ihmistä. Siellä on pääkirjasto ja kaksi lähikirjastoa. Pääkirjastossa meitä odotti maukas hedelmävälipala ja henkilökuntaa, joka esitteli meille tiloja ja toimintaa. Pääkirjasto on entisessä ostoskeskuksessa, joka on remontoitu kirjastolle 1990-luvulla. Äskettäin on tehty uusi remontti, johon ei saatu juurikaan rahaa. Tilat oli kuitenkin saatu hyvin toimiviksi. Lamput ja osa kalusteista oli hankittu Ikeasta, vanhoja tuoleja oli verhoiltu uudestaan, hyllynpäätyjen opasteet oli tehty kankaasta jne. Varasto oli avattu asiakkaille ja siellä oli miellyttävä valaistus, kalusteita ja tilassa soi hiljaisella klassinen musiikki. Joskus kun nuoret ovat asettuneet liian kovaäänisinä varastoon, henkilökunta laittaa soimaan ooppera-aarioita suurella volyymilla, jonka jälkeen nuoret siirtyvät muualle. 

Jatkoimme matkaa Tunen lähikirjastoon. Siellä avataan kesäkuussa avoin kirjasto, jonne asiakkaat pääsevät myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Tällaisia kirjastoja on Tanskassa kuulemma jo viitisenkymmentä. Kirjastoon pääsee sairasvakuutuskortin viivakoodilla ja pin-koodilla klo 10-22 joka arkipäivä. Matkakeittiömme oli pystyttänyt kojunsa kirjaston ulkopuolelle ja saimme ruokaa.

Tällä välillä pieni tihkusade oli yltynyt vähän kovemmaksi. Poljimme sateessa pienten kylien läpi hyviä pyöräteitä myöten. Ihmisiä ei näkynyt juuri ollenkaan, tuuli ja sade olivat kai pelästyttäneet heidät. Aika märkinä ja väsyneinä saavuimme Ströbyn koululle noin klo 22 täkäläistä aikaa. Kun saatiin päälle kuivat vaatteet, teetä ja ruokaa ja vielä levitettyä makuualustat ja -pussit luokkahuoneisiin, elämä taas hymyili. Mutta iltarientoja tuskin on enää odotettavissa tänä yönä. Reipas filmiryhmämme on saanut valmiiksi ensimmäisen filminsä. He aikovat tehdä joka päivä uuden filmin. Käykääpä tutustumassa.

2 kommenttia:

  1. Hei, kiinnostava tapa tustustua kirjastoihin. Taskassa on sitten jo hyvin paljon näitä avoimia kirajstoja. Onko se pinkoodi kirjaston antama vai siihen sairasvakuutuskorttiin liittyvä? MInä hieman ihmettelen että kirjaston asiakkuutta ei tarvita, se on varmaan teitoinen valinta, mutta olisi hyvä kuulla perustelut.

    Päivi Juvalta

    VastaaPoista
  2. Pinkoodi oli kirjaston antama, joten avoimeen kirjastoon pääsi vain kirjaston asiakasrekisterissä olevat.

    VastaaPoista